Min första affiliatesida (Nu kör vi!)

Ok, nu var det dags att starta min första affiliatesida. Jag ska välja nisch, domännamn ska registreras och webbhotell ska skaffas. Utöver det här ska jag bygga hemsidan och få till designen.

Jag är som jag nämnt tidigare nybörjare inom affiliate och har ingen tidigare erfarenhet av att skapa wordpressidor. Mitt mål är helt enkelt att som nybörjare bygga en hemsida som inom ett år kan dra in lite pengar.

Det här är den första bloggposten i projektet. Här kommer jag gå igenom allt som har med uppbyggnaden av sidan att göra, häng med!

Hur ser planen för min första affiliatesida ut?

Planen är egentligen väldigt enkel. Jag kommer att starta en sida och fylla den med innehåll som förhoppningsvis hjälper besökaren att få svar på sina frågor. Målet är att skriva hjälpsamma artiklar och hoppas på att sidan med tiden får besökare.

Jag kommer att följa upp projektet här på bloggen en gång i månaden samt dela med mig av hur det går. Jag kommer att posta besöksstatistik från Google Analytics och så småningom inkomstrapporter.

Det skulle vara grymt kul om någon annan nybörjare kände för att köra igång en affiliatesida samtidigt! Om du känner för att ge det ett försök så får du gärna maila mig så kan vi peppa varandra.

OBS! Det här inlägget är skrivet i efterhand. Bloggen Pengaronline startades 2019-10-16 för att följa upp mitt affiliate-projekt. Affiliate-projektet startades i slutet på augusti. Det gör att jag kommer att skriva den här uppdateringen och den för september i efterhand.

min första affiliatesida

Målet för min första affiliatesida

Ok, jag är ju nybörjare på det här så jag kommer absolut inte sätta för svåra mål. Planen är att den inte ska gå med förlust och att jag ska lära mig.

Samtidigt vill jag ju sätta ett mål, så målet är att sidan ska dra in minst 200kr i månaden efter ett år. Det betyder att affiliatesidan ska dra in 200kr i månaden i september 2020 eftersom september var den första riktiga månaden.

Jag tycker att det är viktigt med delmål på vägen. Så innan nyår ska jag ha publicerat 50 artiklar på sidan. Det kommer att bli tufft men jag ska klara det!

Hur ska jag göra?

Fokus ligger som sagt helt på att först bygga upp besökarantalet. När det finns besökare på sidan och tillräckligt med innehåll kommer jag att ansöka till Google Adsense och passande affiliatenätverk.

Med tanke på att det är väldigt hård konkurrens i den nisch jag har valt så kommer jag att försöka att ranka på ”lättare sökfraser”. Jag har ingen aning om jag kommer att lyckas men jag ska ge det ett försök.

Jag kommer inte att försöka att bygga länkar som det ser ut nu. Det har egentligen med att jag inte vet hur jag ska göra än. Jag vill heller inte riskera att göra något fel. Jag kommer att satsa på att skriva bra artiklar i första hand.

Eventuellt kommer jag att kommentera på lite bloggar för att folk ska hitta min sida. Det kan även bli så att jag startar ett konto på Instagram eller Twitter men det är inget som är planerat nu.

Hur långt har jag kommit hittills?

  • Publicerade artiklar: 2
  • Besökare: 23
  • Organiska besök: 2
  • Synliga sökfraser på Google. 5

Sidan startades i slutet på augusti. För den här månaden är det grunden för sidan och 2 artiklar som har skrivits. Själva grunden och utseendet för sidan känns bra så egentligen är det bara att mata på med artiklar nu.

Fokus har legat på en så enkel och stilren sida som möjligt med ett snabbt tema. Jag vill inte att sidan ska vara ”sälj-ig” utan försöker skriva informativa texter. Jag kommer att fortsätta med det tills den rankar på Google.

Kom ihåg att jag är en nybörjare så jag gör bara det jag snappat upp och det som ”känns bäst”. Det ska bli intressant och se vart min affiliatesida är om ett år. Det är mycket möjligt att jag inte fått några besökare alls men förhoppningsvis har i alla fall lärt mig något då!

23 besökare under augusti enligt Google analytics

Google Analytics säger att sidan hade 23 besökare under augusti men jag tror inte det stämmer. Jag har själv varit inne mycket och testat sidan både från mobilen och datorn.

Jag tror alltså att de flesta av besöken är jag själv som varit inne på sidan och robotar som hittat sidan. Att det dessutom nästan bara är direkt trafik tyder på att det är jag själv eller robotar. Ingen annan vet om sidan och jag har inte kommenterat på bloggar eller sociala medier.

Google Analytics och Search Console

Något som jag har gjort förutom att få upp sidan är att koppla ihop Google Analytics och Google Search Console till sidan. Det här är ganska nytt för mig men jag vet att jag kommer att ha användning av det.

Med Google Analytics kan jag se mina besökare i realtid och få rapporter. Jag kan se vilka sidor som besöks och när. Det tror jag är viktigt framförallt för att se vilket innehåll som fungerar bra och vilket som är dåligt.

Med Google Search Console kan jag se hur besökarna hittar till min sida och vilka sökfraser mina inlägg rankar på. Det gör att jag kan justera inlägg för att få upp dom bättre i Google.

Det ska bli kul att se resultaten inom ett par månader, får jag några besök eller inga alls? Jag kopplade ihop Google Search Console den 27/8 och har sedan dess fått 5 sökfraser rankade i Google.

Sökfraserna ligger på placeringar mellan 45-90 och inga har fått några klick på sig. Det känns i alla fall bra att Google har hittat sidan och rankar den även om det är långt ner.

min första affiliate sida

När räknar jag med besökare till min sida?

Även om jag har bloggat tidigare på en gratisportal så visste jag varken vad Google Analytics eller Search Console var då. Jag såg därför inte när jag började få besökare eller hur de hittade till sidan. Mitt enda sätt att mäta besökare var genom kommentarer på min blogg.

Nu när jag har Search Console och Analytics kommer jag att kunna mäta hur mina besökare hittar sidan så förhoppningsvis kan jag utnyttja det på ett bra sätt. Om jag få några besökare d.v.s.

Jag tror att det kommer ta 6 månader att få besökare till sidan

Även om jag som sagt inte haft koll på besökare tidigare så vet jag att det brukar ta runt 6 månader innan de dyker upp. Eller jag tror att jag vet det.

Anledningen till det är för att jag har startat en hemsida till mitt företag för några år sedan. Jag märkte då att telefonen började ringa efter ungefär ett halvår och när jag frågade hur de hade hittat mig svarade de Google.

Min förhoppning och tro är alltså att sidan borde kunna börja ranka på Google efter 6-7 månader på enklare sökfraser. Om jag bara prickar rätt så borde det kunna leda till lite besökare.

Hur många besökare behöver jag för att tjäna 200kr i månaden?

Det enda jag kan gå på för att räkna ut hur många besökare som krävs för 200kr i månaden är min tidigare lilla bloggerfarenhet. Jag vet att det skiljer stort mellan nischer och även på vilket sätt man får besökarna.

Om jag ska göra en vild gissning på den sida jag nu håller på att bygga så skulle jag tippa på att jag behöver 1500-2000 besökare eller kring 4-5000 sidvisningar i månaden. Jag tror tyvärr att jag kommer ha lite svårare att tjäna pengar i den här nischen jag har valt så kanske att jag behöver lite mer.

Hur som helst ska det blir grymt kul och jag är taggad att köra igång! Hojta till om du också är på gång att starta din första affiliatesida!

Här kan du läsa uppdateringen för affiliatesidan i september!

Lämna en kommentar