Hur tjänar man pengar på Instagram?

Det är många som funderar över hur man kan tjäna pengar på Instagram och kanske har du också gjort det någon gång? Det är enkelt att öppna ett Instagramkonto och det går faktiskt att tjäna rätt bra på det.

Så, hur tjänar man pengar på Instagram? Du kan tjäna pengar på Instagram på flera sätt. Det vanligaste sättet är genom betalda reklamsamarbeten eller genom att använda affiliatelänkar i din profil eller på stories. Så länge du har tillräckligt med följare kan du tjäna pengar på ditt Instagramkonto.

Hur man börjar tjäna pengar på Instagram

Om du vill börja tjäna pengar på nätet så är Instagram ett av flera alternativ som du kan börja med. Det är gratis och är enkelt att komma igång med och kanske har du redan ett konto idag?

Öppna ett Instagramkonto

Om du inte har ett instagramkonto som så du öppna ett här. Det enda som behövs för att skapa ett konto är en mailadress och sen är du redo att köra igång!

För att göra det ännu enklare laddar du ner deras app på Appstore eller i Google play och gör det från mobilen. Det enda du behöver göra är att söka på Instagram så kommer du att hitta appen.

Hitta en nisch som du kan tjäna pengar på

När du har öppnat ditt konto så gäller du att du nischar det litegrann. att skriva om allt möjligt är inget bra sätt att bygga upp en trogen följarskara på. Tänk hur du själv använder Instagram, oftast följer vi personer som vi har ett intresse för.

Det kan vara skidåkning, resor, smink eller mat. Det kan även vara ännu mer nischade områden som veteranbilar eller handla om en viss stad. Det viktiga är att du inte sprider dig för brett, då kan det lätt bli ointressant för dina följare.

En till anledning att nischa ner dig är för att det är lättare att tjäna pengar på ditt Instagram-konto. Ett reseföretag samarbetar mycket hellre med någon som har ett konto som bara handlar om resor än någon som lägger upp allt möjligt.

Fyll ditt konto med bra innehåll och bilder

När du har hittat din nisch och öppnat ditt Instagramkonto gäller det att fylla det med bra innehåll. Här blir det ännu tydligare att det är lättast att ha ett konto inom något du har som intresse eller är intresserad av att lära dig eller göra.

Om du t.ex. bor i Spanien så kommer du naturligt att ha mycket bilder därifrån som folk kommer vara intresserade av att se. Du kommer också att ha många intressanta saker att berätta om och fylla dina stories med.

På vilka sätt kan man tjäna pengar?

Det finns som jag nämnde i början av blogginlägget två vanliga sätt att tjäna pengar på Instagram. det är genom betalda samarbeten och affiliatelänkar.

Tjäna pengar på betalda samarbeten

För att lyckas att få betalda samarbeten krävs oftast tusentals följare. Du kan få betalt för antingen enskilda inlägg eller en fast ersättning för att göra månatliga inlägg eller t.o.m. varje vecka eller dag.

Om du har ett konto med 10.000-20.000 följare så kan du tjäna från 5-15.000kr i månaden om du lyckas få ett bra samarbete med ett företag som passar din nisch.

Tjäna pengar på affiliatelänkar

Det andra sättet att tjäna pengar på din Instagram är genom affiliate-länkar eller reklamlänkar. Det här kommer med största sannolikhet vara det första sättet du tjänar pengar på ditt instagram.

Det finns flera olika affiliatenätverk och det är enkelt och gratis att ansluta sig till dom. Det viktiga när du använder affiliatelänkar är att de passar din målgrupp och gärna att de ger ett mervärde till dina följare.

Affiliatenärverk att använda på Instagram

 • Adrecord
 • Adtraction
 • Awin
 • Adservice
 • Tradedoubler

Använd värvningslänkar som ger ersättning

Ett tredje sätt att tjäna pengar på är att använda olika värvningslänkar. Det kan vara för t.ex. cashback eller mobilabonnemang. Om du vill ha tips på två sidor du kan använda för att tjäna pengar samtidigt som du ger pengar till dina följare kan du använda de två nedanstående länkarna (värvningslänkar).

Det grymma om du registrerar dig via länkarna ovanför är du själv får 50kr, men du får också 50kr för varje person du värvar.

Har du ett Instagramkonto kan du alltså ge bort 50kr i startbonus på Refunder och MyBonus till dina följare och få 50kr för varje person som använder dina länkar. Precis som jag gör här alltså!

Skicka följare till din hemsida och tjäna pengar

Förutom att använda betalda reklamsamarbeten och affiliatelänkar direkt på Instagram kan du länka vidare dina besökare till din hemsida. När de väl är där har du fler möjligheter till inkomster från bloggen eller hemsidan.

Antingen skickar du de till en sida med en egen produkt eller webshop. Du kan även länka till en sida med en egen bok eller e-kurs. Förutom att du kan sälja något så kan du få en ny återkommande besökare till din hemsida eller blogg och tjäna pengar på Google Adsense.

hur tjänar man pengar på instagram

Hur får man följare på Instagram?

Ok, du har nu öppnat ett konto, hittat din nisch och börjar fylla det med innehåll. Tyvärr kommer det troligtvis inte räcka för att du ska få några följare så därför tänkte jag ge lite tips om hur du kan få det.

Tagga dina bilder

Det första du bör se till att göra när du postar dina bilder på Instagram är att tagga dina bilder. Det innebär helt enkelt att du gör det möjligt för folk att hitta dina bilder i Instagrams sökruta. Om du t.ex. taggar bilden med #österlen så kan din bild dyka upp i sökflödet när någon söker på österlen.

Gilla och kommentera andras bilder

Genom att gilla andras bilder gör du ditt eget konto synligt för andra. Personen vars bild du har gillat kommer att se att du gjort det och kanske går in och kollar dina bilder. Har du tur får du en ny följare.

Att kommentera andra bilder är ännu bättre eftersom alla som läser kommenterarna kommer att se ditt konto. Det finns alltså chans att de klickar sig vidare till ditt konto och följer dig om de gillar innehållet.

Att få kommentarer och likes brukar dessutom uppskattas och du har då större chans att få nya följare. Ett tips är att börja med konton med färre följare eftersom de är mer benägna att följa dig än konton som redan har 100- eller 1000 tals följare.

Shoutout for shoutout (SFS)

Inom Instagram finns det något som heter shoutout for shoutout eller (shs). Det är helt enkelt att man delar varandras konton på sin wall eller i stories. Målet med det hela är att få fler följare vilket i sin tur gör det lättare att tjäna pengar på kontot.

Det tar tid att bygga upp följare men om du bara jobbar tillräckligt hårt så kommer du med tiden att bygga upp ditt följarantal. Jag har själv ett Instagramkonto med 5000 följare med det gick inte över en dag.

Skicka DM (direktmeddelande) och bygg relationer

När du väl börjar få lite följare kan du börja bygga upp relationer på Instagram. Du kommer inte att vara ensdam om att vilja tjäna pengar på Instagram och det enklaste sättet att lyckas är genom att hjälpa varandra.

Var därför öppen om någon frågar om samarbeten eller att dela varandras bilder. Det kommer att ge dig mer spridning, följare och i slutändan mer pengar.

hur tjänar man pengar på instagramkontot

Hur mycket pengar tjänar man på Instagram?

Hur mycket du kan tjäna pitt ditt Instagramkonto beror på flera anledningar. Kort förklarat kan man säga att det har med nedanstående saker att göra:

 • Hur hårt du jobbar
 • Vilken nisch du är i
 • Hur många följare du har
 • Hur öppen du är för att testa nya saker

Hur hårt du jobbar

Det här kanske säger sig självt men ju hårdare du jobbar, ju fler följare kommer du att få och ju mer pengar tjänar du. Det finns inga genvägar här utan du måste jobba hårt i början för att lyckas.

Med tiden kommer du märka att det går lättare och efter ett tag kommer du att få följare utan att göra något. det beror på att folk helst följer folk med många följare och bra innehåll. Både ditt innehåll kommer att bli bättre och din följarskara blir större med tiden.

Vilken nisch du är i

Olika nischer ger olika bra betalt, så enkelt är det. Resor, ekonomi och abonnemnag ger bra betalt medan böcker och T-shirts ger sämre betalt. Det gör att du kommer att tjäna mindre per följare i en av nischerna som ger sämre betalt.

Men det betyder inte att det inte går att tjäna pengar där. Däremot måste du kompensera genom att ha fler följare. Ofta hänger det här ihop lite men du kan tänka på det när du väljer nisch. Däremot rekommenderar jag starkt att köra på en du har ett intresse i.

Hur många följare du har

Det här gick vi igenom innan men om du vill tjäna pengar på Instagram så bör ditt första mål vara att skaffa många följare. Men det gäller att det är riktiga följare av bra kvalitet.

Om du blir otålig och börjar söka runt hur man får fler följare så kommer du snabbt att hitta metoder som kan ge dig tusentals Instagramföljare på en dag. Det är dock inga riktiga följare och kommer inte att göra så du tjänar några pengar.

Så, ha tålamod, sätt upp en plan och jobba uthålligt så kommer du att uppnå dina mål. Du kan t.ex. ha som mål att få 5 nya följare om dagen i början, efter ett tag kommer du att ha hundratals!

Hur öppen du är för att testa nya saker

Det här är ett misstag som jag själv gjorde i början. Jag var rädd för att testa nya saker och att använda reklam. Av naturliga själ kunde jag då inte tjäna några pengar på mitt konto.

Så fort jag vågade prova olika affiliate-samarbeten så började pengarna så smått rulla in. Var därför inte rädd för att testa nya saker, det är det enda sättet att hitta guldkornen på.

Läs mer: Tjäna 10000 extra i månaden

Vanliga frågor om att tjäna pengar på Instagram

Måste man betala skatt på pengar från Instagram?

Ja om du tjänar över en viss summa. Om du vill veta exakt vad som gäller så kan du ringa skatteverket och fråga. För att deklarera hobbyinkomster gör du det enkelt i deklarationen på blankett T”. Om det är så att du skulle tjäna större pengar kommer du att bli tvungen att skaffa FA-skatt eller starta eget företag. Du kan även ta ut dina pengar i lön via företag som Frilans Finans och liknande.

Tar det lång tid?

Det beror helt på dig själv. Om du jobbar hårt varje dag så kan det gå ganska snabbt men annars kommer det att ta tid. Se det som ett företag, det kräver tid och hårt arbete i början men blir enklare med tiden.

Hur många följare behövs för att tjäna 20.000kr i månaden?

Som jag skrivit innan så beror det helt på men jag vet en person som tjänar omkring det beloppet varje månad med omkring 30.000 följare. Jag vet en annan person som tjänar knappt 10.000kr i månaden med 10.000 följare.

2 svar på ”Hur tjänar man pengar på Instagram?”

 1. Hej!

  Jag undrar om du skulle vara intresserad på ett samarbete med Reward Network? Vi är Sveriges mest generösa cashbacksida som betalar 60% mer än de andra.

  Vi jobbar i dagsläget med cirka 20 influencers och letar efter flera. Vi har en unik provisionsmodell där du får en liten del av all återbäring från de du värvat.

  Mvh
  Adam

  Svara

Lämna en kommentar