Tjäna pengar online – 9 enkla inkomster från nätet!

tjäna pengar online

Vill du tjäna pengar online? Vad kul! Jag har samma mål och planen är att inkomsterna från nätet ska möjliggöra att jag kan sluta jobba helt på mitt vanliga jobb.

Så, hur tjänar man pengar online? Det lättaste sättet att tjäna pengar online är genom att erbjuda något som det finns efterfrågan på. Det kan t.ex. vara att skapa en hemsida som svarar på besökarnas frågor eller hjälper de i sina köpbeslut.

Du kan också tjäna pengar på nätet genom att investera i aktier, jobba som contentwriter eller göra panelundersökningar.

Det har aldrig varit enklare att tjäna pengar online och du behöver varken vara tekniskt kunnig eller ha någon utbildning. Jag har själv tjänat pengar på flera olika saker på nätet och målet är att det kommande året ta det en nivå till.

Läs vidare så kommer jag ge flera bra tips på hur du börjar din resa till att få inkomster från internet…

Tjäna pengar online – 9 enkla sätt att tjäna pengar på nätet

Det finns flera olika sätt att få inkomster online så läs igenom de här tipsen så kanske du hittar något som passar dig. Jag kommer att börja med de som jag själv har erfarenhet men öven ta med tips som andra lyckats bra med.

1. Tjäna pengar på en hemsida eller blogg

Den internetinkomst som gett mig mest pengar är definitivt genom en av mina bloggar. Jag startade bloggen som ett hobbyprojekt på Blogger (Blogspot) men efter ett tag började besökstrafiken att öka.

Jag lade då in lite reklam på bloggen och där öppnades mina ögon för att det faktiskt går att tjäna pengar online på något som redan är en hobby. Det enda jag ångrar idag är att jag inte öppnade en riktig WordPress-sida med en egen domän på en gång.

Det finns fler anledningar till att använda WordPress och egen domän. Enkelt förklarat kan man säga att det är lättare att synas på Google. få mer trafik och därmed tjäna mer pengar.

Mitt råd är alltså att om du vill starta en hemsida eller en blogg så ska du skaffa en egen domän och använda WordPress. Det är väldigt enkelt att starta en egen hemsida idag i jämförelse med några år sedan.

Det enda du gör är att registrera ett domännamn, väljer ett färdigt WordPress-tema och börjar att skriva innehåll. Du har en sida färdig och som fungerar på en timme även utan förkunskaper.

Starta en egen hemsida och börja tjäna pengar du med

Jag själv använder One.com för alla mina hemsidor och det är helt enkelt för att de är grymt nybörjarvänliga. De har en enkel klick-and-install meny där du startar dina sida på någon timme.

Om något ändå skulle gå fel så har de en gratis dygnet runt support. Det som är ännu bättre är at du kan starta hur många hemsidor du vill utan att det kostar något extra.

Passa på att använda min inbjudningslänk som ger dig 120kr rabatt när du startar en hemsida hos One.com!

När du väl har registrerat ett domännamn och öppnat ett konto hos One.com kan du läsa mitt kompletta inlägg om hur du gör för att tjäna pengar på din hemsida eller blogg.

Fördelar med att tjäna pengar på att blogga

 • Det finns ingen begränsning på hur mycket pengar du kan tjäna
 • Det krävs inga förkunskaper eller utbildning
 • Det är billigt och enkelt att komma igång
 • Du kan jobba från vilken plats du vill
 • Med tiden kommer inkomsterna att bli passiva, dvs. du tjänar pengar när du sover

Nackdelar med egen hemsida eller blogg

 • Det tar tid innan du tjänar pengar
 • Det krävs en del arbete för att det ska bli bra

Starta din hemsida redan idag

Det finns en speciell anledning till att det kan vara bra att starta din hemsida redan idag. De beror på att det tar tid för Google att ranka din hemsida eller blogg. Vi tjänar ju trots allt våra pengar på de som besöker bloggen och de kommer från Google.

Därför kan det vara bra att få upp en hemsida med innehåll så fort som möjligt så att du börjar synas på Google. Det brukar ta 2-3 månader så vänta inte för länge.

tjäna pengar online

2. Tjäna pengar genom aktier online

Det här tipset är ett bonustips som jag faktiskt tycker att alla borde använda. Att tjäna pengar på aktier tar tid med det ger riktigt bra avkastning i längden.

Jag använder mig av Avanza för att investera i aktier och det är utan tvekan den mest populära banken för att köpa aktier och aktiefonder. I snitt går börsen upp runt 8-9% per år och med den avkastningen dubblas dina investerade pengar var 7-8:e år.

Bet bästa med att tjäna pengar online via aktier är att det inte krävs några kunskaper om du bara investerar i index. Genom att starta ett automatiskt månadssparande kan du på ett enkelt sätt investera i börsen utan att göra massa nybörjarmisstag.

Även om du inte har råd eller lust att börja med aktier så rekommenderar jag att i alla fall investera någon hundralapp eftersom det är helt gratis. Du kommer som sagt inte att bli rik imorgon men på några års sikt är aktier ett av de bästa sätten att tjäna pengar på nätet.

Fördelar med att tjäna pengar på aktier

 • Du tjänar passiva inkomster direkt från start (Får pengar när du sover)
 • Uppsidan är obegränsad. du kan tjäna väldigt stora pengar
 • Det är enkelt och går snabbt att komma igång
 • Skatten är extremt låg (drygt 1% i jämförelse med 30% som anställd)

Nackdelar med aktier

 • Det finns en risk att förlora pengar (kortsiktigt)
 • Det tar tid att bygga upp ett stort kapital
 • Du behöver mycket pengar för att tjäna mycket pengar
tjäna pengar online aktier

3. Cashback online – Få bonus på alla köp du gör

Att tjäna pengar på cashback är inget som gör dig rik men en stor fördel är att du kan börja tjäna pengar redan idag. Det enda du behöver göra är att skapa ett gratis konto så har du möjlighet att få bonus på det köpen du gör på nätet.

Det som är ännu bättre är att du kan värva kompisar och på så sätt få ännu mer bonus utan att köpa något. Förutom att du själv får en bonus för varje kompis du värvar så får även din kompis en bonus, en win-win alltså!

Jag tycker att den bästa cashback sidan är Refunder och därefter MyBonus. Genom att använda de här länkarna när du öppnar ett konto får du 50kr gratis på vardera sida. Det är helt gratis att öppna och ha ett konto och du kan säga upp det när du vill.

Jag tjänade själv över 10.000kr förra året bara genom Refunder och MyBonus så jag vet att det är ett bra sätt som fungerar för att tjäna pengar online. Genom att registrera dig genom mina länkar tjänar du 100kr redan från start.

Fördelar med att tjäna pengar på cashback

 • Enkelt att komma igång, tjäna 100kr direkt
 • Du får bonus på köp du gör som du ändå skulle ha gjort
 • Du kan ge bort pengar samtidigt som du själv tjänar på det

Nackdelar med cashback

 • Det blir aldrig helt passivt
 • Uppsidan är begränsad och mer av en ”sidoinkomst”
tjäna pengar på nätet

4. Panelundersökningar och betalda enkäter

Paneler eller panelundersökningar är ett ytterligare tips som du enkelt kan dra in lite kronor från nätet på. Det här är inte heller något som kommer att göra dig rik med det är enkelt att komma igång och du kan utan problem tjäna runt 500kr i månaden.

Jag rekommenderar att du börjar med cashback eftersom du kommer att dra in mer- och enklare pengar på det. Om du sedan vill komplettera så kan du köra igång med panelundersökningar.

Det finns egentligen 5 stycken paneler som jag rekommenderar att börja med eftersom de fungerar bäst enligt min egen erfarenhet. De här panelerna betalar även ut kontanter direkt till ditt PayPal konto.

 • Triaba
 • SF Panelen
 • Perfect Day Panelen
 • Nordic Panel
 • Blocket Panelen

5. Tjäna pengar som Contentwriter

Som contentwriter kan du tjäna pengar utan att vara bunden till en speciell plats eller några arbetstider. Jag har inte testat på contentwriter-yrket själv men känner flera som lyckats dra in helt ok pengar på det.

I korthet så innebär jobbet att du skriver texter åt andra. Det kan vara vilka texter som helst, såsom produktbeskrivningar, bloggtexter, innehåll för hemsidor etc.

För att tjäna bra pengar på att skriva texter krävs det antingen att du är snabb eller hur kunskaper inom ett expertområde, annars får du räkna med att jobba ganska hårt för att tjäna större summor.

Fördelen är att du kan jobba från datorn

Den absoluta största fördelen att jobba som contentwriter är att du kan göra det helt remote, dvs från datorn. Det enda som krävs är att du har fungerande internet och el.

Det är en stor anledning till att det är ett vanligt jobb bland digitala nomader och folk på resande fot. Det är ett jobb som går att kombinera ganska bra med resor eftersom det inte är platsbundet.

Hemsidor där du kan hitta jobb som contentwriter är bland annat:

 • Upwork
 • Fiverr
 • TopContent

Fördelar med att jobba som contentwriter

 • Ger pengar direkt
 • Du kan befinna dig i princip var som helst
 • Det finns gott om jobb om du är duktig
 • Är du kunnig inom ett specialområde med högre kompetens kan du tjäna bättre

Nackdelar med att vara contentwriter

 • Ganska stor konkurrens om de enklare jobben
 • Ganska dåligt betalt per timme för de enklare jobben
 • ingen passiv inkomst, det krävs aktivt arbete

6. Låna ut dina pengar och få hög ränta

Genom att låna ut dina pengar kan du få riktigt bra ränta tillbaka. Det här är ett bra komplement för att tjäna ytterligare pengar på nätet. Till skillnad från aktier så får du via Bolag som Lendify och Brocc en riktigt hög och fast ränta på dina pengar.

Lendify är en stor bank som är populär bland sparare och ekonomibloggare som ett komplement till de vanliga aktieinvesteringarna. Räntan de erbjuder brukar ligga kring 5-7%. Pengarna omfattas inte av insättningsgarantin men sprids ut mellan många låntagare vilket sänker risken.

Att det även räcker att investera så lite som 500kr gör att du kan öppna ett konto och bara investera en liten summa som en riskspridning av din totala ekonomi.

Brocc är en annan populär bank där det går att låna ut sina pengar. De har i stort sätt liknande villkor som Lendify men här kan du låna ut så lite som 250kr.

Få ränta med insättningsgaranti på dina pengar

Om du inte vill ta någon risk med dina pengar så finns det alternativa ränteplaceringar. Om du öppnar ett konto hos Avanza t.ex så får du tillgång till ett stort antal banker med ränta och insättningsgaranti, Läs mer här.

Fördelar med att tjäna pengar på ränta

 • Ger pengar direkt
 • Större trygghet än aktier
 • Enkelt att börja

Nackdelar med räntesparande

 • Ger sämre avkastning än aktier och fonder
 • Högre skatt än aktier och fonder

7. Tjäna pengar på Instagram

På Instagram finns det enorma möjligheter att tjäna pengar och det är helt gratis. Det som krävs för att tjäna pengar på Instagram är att du har hyffsat många följare och att de följare du har tillhör en bra målgrupp för reklam.

Egentligen fungerar sättet att tjäna pengar på Instagram lite som för en blogg men du har färre alternativ och möjligheter. De två vanligaste sätten att få inkomster från Instagram är:

 1. Betalda samarbeten
 2. Affiliatelänkar

Gör reklam i Instagram stories eller inlägg

Genom att lägga upp bra bilder, inlägg eller stories kan du få till reklamsamarbeten som du marknadsför på Instagram. Oftast betalar de per inlägg och-/eller som ett fast samarbete.

Du kan få allt från några hundralappar till tusentals kronor per inlägg. Om du är stor på Instagram kan du t.o.m. få tiotusentals kronor för ett inlägg eller reklam i stories.

Använda affiliatelänkar på Instagram

Ett vanligt sätt att tjäna pengar på Instagram är genom att ha en affiliatelänk i sin profil. Om någon klickar på din länk och gör ett köp hos den du länkar till får du en provision.

8. Tjäna pengar på Youtube

Att tjäna pengar på Youtube blir allt större och mer och mer sökningar sker via Youtube. Om du vill tjäna pengar genom Youtubes så kan du göra det bland annat genom reklam som visas innan och under dina videos direkt i Youtube.

För att få reklam visad på dina videoas måste du uppfylla kraven för Youtubes samarbetsavtal. det innebär att du måste ha minst 1000 följare och 4000 timmar visade videos under ett år. Dina videos måste även uppfylla kraven och inte innehålla olämpligt innehåll.

Andra sätt att få inkomster via Youtube

Förutom reklam som visas i dina videos kan du tjäna pengar på affiliatelänkar i beskrivningen under dina videos. Du kan även länka till din egen hemsida eller blogg där du har affiliateprodukter eller egna produkter som du säljer.

Det kan alltså ara bra att registrera en domän och göra en hemsida kopplad till din Youtubekanal så att du har flera sätt att få inkomster på både för att öka lönsamheten och tryggheten.

Få passiva inkomster online

Det finns två olika sorter av inkomster på nätet och det är passiva inkomster och aktiva inkomster. Det är en ganska stor skillnad mellan de här två. Den största skillnaden är att passiva inkomster inte kräver något aktivt arbete efter att de har börjat rulla på medan aktivt inkomster kräver att du jobbar regelbundet

Passiva inkomster på nätet

De passiva inkomsterna är definitivt de som lockar mig mest med att jobba online. Mitt mål är att starta upp flera inkomstkällor som i framtiden drar in pengar oavsett vad jag gör om dagarna.

Bland de passiva inkomsterna hittar vi bland annat hemsidor och aktier. En hemsida kommer att kräva ett ganska hårt jobb i början men om du gör det på rätt sätt så kommer det framöver att trilla in pengar passivt utan att du behöver jobba för dom.

Aktier är ännu mer passivt eftersom det inte ens krävs något arbete för att få igång den pengamaskinen och passiva inkomsterna. Det är alltså den stora anledningen till att min prioritet ligger på att bygga hemsidor och att investera i aktier.

Tjäna pengar på fritiden

Även om du inte skulle ha tiden eller drivet som krävs för att göra dina online-inkomster till ett heltidsjobb så kan du alltid låta det bli en sidoinkomst. kanske kan du starta en blogg om något du redan är intresserad av som kan ge en extra tusenlapp eller två varje månad?

Du kanske redan har en blogg i dagsläget som du kan tjäna pengar på utan att du visste om det? Generellt sett så är det mycket enklare att starta en hemsida om något du är intresserad av eftersom du ändå kommer att veta eller ta reda på allt du skriver om. Det blir därför inte så mycket extrajobb att göra en blogg av det.

Hobbyn kan bli en extrainkomst

Tänk dig att du precis har köpt ett radhus och kommer att fixa till din trädgård det kommande året. Där har du et perfekt tillfälle att skriva om alla saker du gör, tips på hur man gör dom, hur man undviker misstagen och rekommenderar de bästa produkterna.

Genom att göra det har du skapat en hemsida som troligtvis kommer att hjälpa många när de själva ska fixa sin trädgård. Du har då ett perfekt tillfälle att skapa en online-inkomst som antingen kan ge en heltidsinkomst eller en extrainkomst.

Låt bloggandet bli starten till dina inkomster online

Jag tror faktiskt att ganska ånga som idag lever på online-verksamheter började genom att blogga. Min resa började där också och nu ska jag ta det till nästa steg.

Att starta en blogg är så billigt och enkelt så det är lika bra att ge det en chans. Alla har vissa kunskaper att tipsa andra om så det finns gott om möjligheter på nätet. Anledningen att inte fler lyckas beror egentligen på två anledningar.

 1. De börjar aldrig
 2. De ger upp för snabbt

Att aldrig börja är en säker väg till att aldrig lyckas. Om du vill kunna tjäna pengar remote så måste du våga ta chansen. Det löjliga är att vi faktiskt knappt har något att förlora på det.

Det kostar runt 500kr att starta en hemsida vilket faktiskt inte är så mycket pengar. Med tanke på hur mycket det kan ge tillbaka så känns det ganska dumt att inte ens testa på det och ge det en chans.

Att öppna ett aktiekonto och börja spara pengar i aktier är helt gratis vilket gör det till en no-brainer med tanke på uppsidan. Det kan ge oss en enorm ekonomisk frihet och pengar utan att jobba för dom.

Tjäna pengar online gratis

Många som börjar intressera sig för inkomster på nätet är ganska rädda för att lägga ut några pengar och det är inget fel med det, jag var likadan. Faktum är att det krävs inga stora summor för att börja och du bör inte bränna massa pengar för att komma igång.

Du kan till och med komma igång helt gratis. Om du vill starta en blogg kan du starta en gratis på Blogger (Blogspot) och tjäna pengar även om jag själv skulle lägga den lilla summan som krävs för att få en riktig WordPress-blogg.

Du kan även tjäna pengar på Instagram som är gratis eller starta en Youtube kanal. Det finns alltså många olika sätt att tjäna pengar gratis på nätet. Med tiden lär du dock inse precis som jag gjort att det kan vara värt att spendera lite pengar på vissa saker.

Se dig själv som ett varumärke på internet

En sak som ka vara värd att tänka på är om du t.ex. skapar ett instagramkonto med namnet ”FlowerSuperDuperPower”. Efter ett tag kanske kontot blir stort och du vill starta en hemsida eller blogg kopplat till kontot.

Om du inte har varit förutseende så kan domännamnet ”flowersuperduperpower.com” eller ”flowersuperduperpower.se” vara upptaget. Det kan ju kännas riktigt trist då att behöva ta ett annat domännamn, speciellt med tanka på att ett domännamn bara kostar en dryg hundralapp om året.

Så om du har tänkt att lägga ner lite tid på ditt internetprojekt kan det vara bra att både registrera namn på Instagram, Twitter, men även ett domännamn eftersom det är ganska kört att få det du vill ha om någon annan hinner före.

Registrera ditt domännamn idag innan någon annan hinner före och säkra det inför framtiden.

De största fördelarna med att jobba hemifrån

Ok, vi har gått igenom de bästa sätten att tjäna pengar på nätet men varför ska man egentligen jobba online? Mitt enkla svar är friheten! Att inte vara bunden till varken plats eller tid ger dig obegränsade möjligheter att:

 • Resa
 • Umgås med vänner och familj
 • Utöva fritidsaktiviteter
 • Ha möjligheter att lära dig nya saker
 • Starta nya projekt
 • Ta sovmorgon när du vill
 • Ta semester när du vill
 • Resa billigare på lågsäsong

Det finns alltså fler fördelar med att jobba på nätet en vad det får plats att skriva i det här blogginlägget. Hur vi än vrider och vänder på det så kommer friheten att öka enormt genom att inte behöva ett vanligt jobb.

Jobba online utomlands

Bland svenskar är det väldigt populärt att jobba från nätet om man bor eller reser utomlands. Det beror självklart på att ett jobb som utförs över internet ger friheten att välja det.

En annan anledning till at det ofta är bra är ur en ekonomisk synvinkel. Om du jobbar från ett billigt land med inkomsterna från Sverige så får du helt enkelt mer för dina pengar. Du kan alltså utnyttja fördelen att bo och leva i ett billigare land men med en bättre lön.

Vanliga frågor om att tjäna pengar online

Måste man skatta på inkomster från nätet?

Ja, alla pengar man tjänar ska skattas på. Du kan antingen ta upp det som en hobbyinkomst i blankett T2 på deklarationen eller starta ett eget företag. I början behöver du dock inte bry dig så mycket om det här utan gör det när du börjar tjäna pengar. Du klarar dig bra på att ta det som hobbyinkomst i början. När det gäller aktier så sköts allt automatiskt så där behöver du inte oroa dig alls.

Går det fortfarande att tjäna pengar på att blogga?

Ja, det går att tjäna bra pengar på att blogga. Jag vet personligen flera personer som tjänar 100.000-tals och t.om. miljoner varje år på att driva bloggar med reklam och affiliatelänkar på.

Hur mycket tid krävs för att tjäna pengar online?

Hur mycket tid som krävs är individuellt och på vad du tjänar pengar. Om du t.ex. driver en hemsida så beror det på hur många besökare du har, inom vilken nisch du är samt hur effektivt du arbetar. Om du jobbar upp en bra hemsida så kan du tjäna tusenlappar varje månad bara genom att underhålla den någon timme varje månad, men det krävs hårt jobb innan du kommer dit.

Behöver man ha ett företag för att tjäna pengar på internet?

Nej det behöver du inte. I början innan du har några inkomster behöver du inte redovisa något så då är det bara att köra på. Sen när du bara tjänar upp till 40.000kr (eller om det blir en stadigvarande inkomst) per år kan du deklarera det som hobbyinkomst på blankett T2.

Vad gör jag om jag tjänar mer än 40.000kr per år?

Om du skulle börja tjäna mer än så behöver du skaffa en FA-skatt eller starta ett eget företag. Det enklaste sättet att ta reda på vad som gäller om du är osäker är att ringa skatteverket och fråga.