Blogga anonymt & tjäna pengar online (Egen erfarenhet)

Att blogga anonymt och tjäna pengar online är vanligare än många tror och det är precis det jag själv gör. Det finns flera bra anledningar att blogga anonymt som jag tänkte gå igenom i det här blogginlägget.

Fördelarna med att blogga anonymt är bland annat:

Ingen vet vem du är eller vad du gör, det gör att du kan kunna uttrycka dig mer ärligt. Däremot kan det ta längre tid att få samma förtroende eftersom du inte kan bevisa saker helt öppet som om du varit publik med ditt namn.

10 anledningar till varför det är bra att blogga anonymt

Jag har själv bloggat i mer än 5 år och är glad att jag har gjort det anonymt. Här nedanför listar jag 9 anledningar till varför jag tycker det är en fördel att ha en anonym blogg.

1. Du kan vara 100% ärlig

Ingen vet vem du är eller vad du gör, det gör att du kan uttrycka dig mer ärligt. Å andra sidan kan det ta längre tid att få samma förtroende eftersom du inte kan bevisa saker helt öppet, som om du skulle vara offentlig med ditt namn.

Du vet aldrig vem som läser det du skriver, det blir svårare för andra att döma eller kritisera dig om du är anonym. Att blogga anonymt är på sätt och vis som terapi på nätet. Du kan säga vad du vill så länge det inte är rasistiskt, pornografiskt eller olagligt.

Den här friheten och bristen på mobbning gör det bekvämare att skriva om dina tankar om ämnen som du aldrig skulle prata om i verkliga livet med människor du känner

2. Ditt namn är skyddat

Du behöver inte oroa dig för att någon hänga ut dig med ditt namn. Du slipper risken att utsättas för trakasserier och hot vilket faktiskt har hänt vissa publika stora bloggare i Sverige.

3. Allt finns på (och sparas) Google

Om du av någon anledning i framtiden inte skulle vilja ha kvar bloggen längre så är det stor risk att det finns spår av den, även om du tagit bort den. I det läget är det skönt att blogga anonymt eftersom ingen kan koppla bloggen till dig som person.

4. Jobb

Om du har ett jobb som gör det svårt för dig att vara offentlig i din blogg är det helt klart en fördel att vara anonym.

5. Du slipper diskutera det du skriver inför andra IRL

Genom att blogga anonymt kan du utrycka åsikter och tankar som du inte orkar diskutera privat – även om det bara handlar om din ekonomi, hur man bör bete sig i trafiken eller vilket recept som är bäst för pannkakor.

6. Lättare att sälja din blogg

Den sista punkten kan antingen ses som en positiv eller negativ aspekt, men den är definitivt värd att nämna. Om du av någon anledningen skulle vilja- och får möjligheten att sälja din blogg kommer det vara en stor fördel för den nya ägaren om den inte är förknippad med dig som person.

Du kommer med andra ord med stor sannolikhet att få bättre betalt för din blogg om den är anonym eftersom det blir lättare för den nya ägaren att köra vidare utan att det är lika uppenbart att bloggen bytt ägare.

Hur gör man för att blogga anonymt?

Om du har bestämt dig för att blogga anonymt kan det vara bra att göra det rätt från början. Här nedanför berättar jag mina bästa tips för att börja blogga anonymt utan risk att någon vet vem du är.

Starta en blogg som inte är kopplad till dig som person

Det kan du göra antingen på Blogger eller genom wordpress. Se till att inte ha den offentligt i ett företag eller öppna den genom ditt privata google-konto öppet.

Läs mer i mitt inlägg om att starta en blogg och tjäna pengar.

Använd ett separat bloggnamn

Använd ett bloggnamn eller en pseudonym (smeknamn på nätet) som du använder istället för ditt riktiga namn.

Det här namnet kan egentligen vara vad som helst men jag skulle personligen aldrig använda ett påhittat namn utan istället göra som jag gör här: använda Pengar Online som mitt namn.

Med tiden kommer folk att känna igen ditt bloggnamn och du kommer att få förtroende trots att dom inte vet vad du heter egentligen.

Skaffa en separat mailadress för bloggen

Det är också bra att se till att den e-postadress som du använder för din blogg inte kan kopplas till dig som person.

Jag har en egen domän och har skapat en separat mail kopplat till domänen som jag använder den bara för bloggen, så ingen kommer av misstag att hamna på min personliga e-postadress när de besöker min blogg.

Anonyma bilder på bloggen

Om du vill vara anonym kan du inte använda bilder på dig själv, faktum är att du t.o.m. borde undvika personliga bilder som du lägger upp på Instagram eller Facebook också eftersom de går att spåra – och skulle på sätt kunna avslöja din identitet.

Mitt bästa tips är helt enkelt att ha antingen en logga som profilbild på bloggen eller en mer allmän bild. Typ på ett berg eller en person på långt avstånd. Det finns sidor som skapar påhittade människor men själv använder jag aldrig dess.

Jag använder som sagt hellre en gratis bild på en person som står långt bort med ryggen till eller liknande.

Jag vill vara ärlig även om jag är anonym, då känns det inte bra med att lägga upp en bild på en person man inte är. Då har jag hellre bara en logotyp eller en animerad bild.

Du kan också ta en bild på dig själv och redigera den så att du inte går att känna igen dig. Tänk bara på att du inte lagt upp bilden på någon av dina privata sociala medier eftersom det går att bildsöka på den.

Hur man tjänar pengar på nätet genom att blogga anonymt

Bara för att du är anonym utåt på din blogg betyder det inte att du inte kan tjäna pengar på den. Du har samma möjligheter att tjäna pengar på din blogg när du är anonym som när du är publik.

Däremot finns det ett stort undantag – som jag har upplevt själv – betalda samarbeten. Jag har fått flera erbjudanden om betalda samarbeten som jag har sagt nej till just för att jag inte velat riskera att avslöja min identitet.

Du måste ju trots allt skicka en faktura till företaget du samarbetat med och då gäller det att du kan lita på personen du har kontakt med.

Hur marknadsför man en anonym blogg?

Du kan marknadsföra en anonym blogg lika bra som en offentlig blogg. De bästa- och enklaste sätten är genom sociala medier och kontakter du skapar inom din nisch.

Själv förlitar jag mig mycket på att Google skickar trafik till min blogg och då spelar anonymiteten faktiskt inte så stor roll. De flesta verkar förstå att jag faktiskt har en del erfarenhet (och kunskap) inom det jag skriver om.

Om du har skapat en bra plattform på din blogg och om du har bloggat under en längre tid spelar det ingen roll att folk inte vet vem du är i verkligheten. Det märks om en bloggare är seriös eller inte.

Varför jag bloggar anonymt (och varför du också borde fundera på att blogga anonymt)

Jag bloggar anonymt av flera skäl. Personligen tycker jag att det är roligt att vara någon annan på min blogg än den person jag är varje dag i verkligheten.

Anonymitet innebär också mindre oseriösa kommentarer på bloggen och mer fokus på ämnet jag skriver om.

Sist men inte minst: När du är anonym kan du vara 100% ärlig i allt du skriver vilket är grymt skönt!

Jag hoppas att jag kunde hjälpa dig att svara på de frågor du haft kring att blogga anonymt.

Lämna en kommentar