Tjäna pengar på aktier – En enkel guide hur du börjar!

Nu tänkte jag skriva ett inlägg om att tjäna pengar på aktier, fonder och investeringar på börsen. Jag tycker att alla borde spara äga aktier eftersom det enligt mig är den mest passiva inkomst som går att få. Det tar tid att bygga upp ett aktiekapital men när du väl har lyckats få ihop det så rullar pengarna stadigt in medan du själv ligger och sover.

Hur tjänar man pengar på aktier? För att tjäna pengar på aktier måste du såklart först köpa antingen aktier eller fonder. Därefter kan du tjäna pengar på att aktierna ökar i värde eller genom aktieutdelning. Jag kommer att gå igenom hur du kommer igång med aktier, hur handlar och vad du ska tänka på för att undvika misstag på börsen.

Tjäna pengar på aktier – Börja här!

Innan jag går vidare och förklarar hur du kommer igång vill jag bara säga att aktier är grymt, det är från aktier och fonder jag själv får stora delar av mina passiva inkomster. Samtidigt vill jag säga att det tar lång tid innan du kommer att tjäna stora pengar från börsen om du inte vill ta stora risker.

Se det därför som en långsiktig plan. Börja idag och bygg upp något som kanske kommer att försörja dig om 10-15 år. det kan låta långt bort men det bästa är att du själv inte behöver jobba för det. En vacker dag har du en pengamaskin som ger dig inkomster från nätet utan att du själv behöver göra något.

Investera dina pengar och låt de jobba själv, om du bara har tålamodet är chansen stor att du står där sen med ett stort kapital som ger dig en månadslön varje månad, helt av sig själv.

1. Öppna ett aktiekonto

Det första du ska göra om du är intresserad av att börja med aktier är att öppna ett aktiekonto. Jag rekommenderar ett ISK (investeringssparkonto) eftersom du då slipper deklarera och du får lägre skatt.

Det finns många ställen att handla aktier på, antingen hos din vanliga bank eller på någon av de mer anpassade bankerna för aktier och fonder, t.ex. Avanza och Nordnet. Jag har själv konto hos både Avanza och Nordnet och tycker att de ligger ljusår före storbankerna när det väljer användarvänlighet, vilket är viktigt i början.

2. Köp dina första aktier eller fonder

När du har öppnat ett aktiekonto så är det dags att handla aktier eller fonder. I början kan det vara svårt att veta vilka aktier du ska köpa så ett bra förslag kan faktiskt vara att köpa fonder eller investmentbolag för att minska risken att du gör egna misstag.

3. Sätt igång ett månadssparande

Det sista och viktigaste steget är att du ska starta ett månadssparande. det innebär att du räknar ut exakt hur mycket du kan spara varje månad och ställer in en automatisk överföring av den summan till ditt aktiekonto varje månad.

Det bästa är om det är ett datum tätt efter att du fått din lön. Genom att spara direkt blir det gjort och om du bara spara och investerar varje månad så kommer du att få se ditt kapital öka med tiden.

Tjäna pengar på fonder

Om du vill göra det riktigt enkelt för dig själv så rekommenderar jag fonder i början. Genom att köpa breda indexfonder vilket är t.ex. en globalfond eller Sverigefond får du en bra spridning mellan flera olik bolag, branscher och länder.

Att investera i fonder är väldigt enkelt och du får exakt samma möjligheter till avkastning och att tjäna pengar från börsen som om du köper aktier. Det enklaste sättet är helt enkelt att välja ut 3-5 bra indexfonder med en låg avgift och börja månadsspara.

Vilket konto för fonder och aktier?

Som jag skrev längre upp så rekommenderar jag ISK (investeringssparkonto). Det beror på att du får mindre skatt, men framförallt en lättare deklaration där allt sköts automatiskt. Jag ska förklara hur de olika kontona fungerar här nedanför.

ISK (Investeringssparkonto)

Investeringssparkontot är förhållandevis nytt i jämförelse med de andra och det är enligt mig det bästa som hänt aktiesparandet. I ett ISK betalar du en schablanskatt baserat på värdet av hela ditt konto och det påverkas inte av aktieutdelningar eller vinster du gör.

Enkelt förklarat kan man säga att du betalar samma skatt oavsett vad som händer, i dagsläget (2020) är det 0,49% på hela ditt innehav. Det innebär att om du har aktier som är värda 100.000kr så betalar du 490kr i skatt per år.

Vanligt aktiekonto/Aktie och fondkonto (Depå)

I ett vanligt aktiekonto betalar du 30% skatt på alla utdelningar och vinster, du har och rätt att kvitta förluster mot vinster. Det innebär att om du gör en vinst på 10.000kr så betalar du 3000kr i skatt.

KF (kapitalförsäkring

En kapitalförsäkring fungerar i princip på samma sätt som ett ISK med den skillnaden att du själv inte står som ägare på dina aktier. Fördelen med en KF är om du får utdelningar från t.ex. USA som har utländsk källskatt.

Eftersom det är banken/försäkringsbolaget som står som ägare på aktien så kommer de att fixa tillbaka hela/en del av källskatten åt dig utan att du själv måste lägga tid på det.

Tjäna pengar på aktier snabbt

Alla har vi nog lockats av tanken att tjäna snabba pengar på aktier och visst hör vi om kompisar, kollegor eller kanske på flashback om folk som lyckats med det. Tyvärr måste jag dock göra dig besviken och säga att de flesta som försöker sig på snabba pengar genom aktier kommer att misslyckas.

Om det hade varit lätt att tjäna pengar snabbt genom att köpa och sälja aktier så hade alla gjort det. Jag har testat på det och visst, det gick bra ibland men ännu sämre ibland och i längden står man som en förlorare.

Därför investerar jag enbart långsiktigt idag. Jag köper antingen indexfonder, investmentbolag eller stora stabila bolag som redan tjänar pengar och gör vinster. Med den strategin har jag byggt upp min portfölj från noll kronor till över två miljoner i dagsläget.

Aktier för nybörjare

Som nybörjare rekommenderar jag inte att satsa på snabba pengar när det gäller investeraringar på börsen. Satsa på att tjäna pengar långsiktigt så kommer du att lyckas. Börsen har i genomsnitt avkastat 8-9% varje år så chansen är stor att det kommer att fortsätta så.

Därför tycker jag alltså att fonder och investmentbolag är det bästa investeringsalternativet för nybörjare på aktier. Du får då spridning mellan massor av bolag och branscher. Du kommer att ta del av den genomsnittliga avkastningen som börsen ger och på sikt blir du en vinnare.

Börja med aktier – Tips för nybörjare

Hur mycket vi vrider och vänder på det så finns det några tips som alltid kommer att vara de bästa för en nybörjare på aktier och några tips som mest troligt kommer göra att du kommer att tjäna pengar på sikt.

Börja idag

Det absolut viktigaste tipset om du vill skaffa en inkomst från aktier är att börja idag, börja nu! Det tar några minuter att öppna ett aktiekonto, allt du behöver är en mobiltelefon och BankId. dessutom är det helt gratis så det finns egentligen inga ursäkter att skjuta på det.

Anledningen till att det är så viktigt att komma igång tidigt är för att kapitalet växer varje dag. Om du får en avkastning på 10.000kr ett år, så kommer du nästa år även att få avkastning på avkastningen du fått, detta kallas snöbollseffekten.