Gratis bilder att använda – 11 ställen för fri nedladdning!

Letar du efter bilder till din hemsida, blogg eller kanske ett skolarbete? Jag tyckte själv att det kändes jobbigt när jag började att göra hemsidor att få tag i bilder – jag orkade ju inte åka runt och fota varje gång jag skulle skriva något.

Dessutom är det inte ens möjligt att fota alla bilder jag vill ha – Kanske skriver jag om Eiffeltornet som jag besökte för 10år sedan och inte längre har några bilder på.

Som tur är finns det flera sidor på nätet där du kan ladda ner bilder gratis som är fria att användas hur du vill (royalty-fria)!

De bästa sajterna för att ladda ner gratis bilder enligt mig är: Pixabay, Pexels, Unsplash, Foodiesfeed, Stocksnap.io och Picjumbo.

Men det finns många fler gratis bildbanker så kolla in de jag listar nedanför eftersom vissa kanske har fler bilder som passar det du är ute efter.

1. Pixabay

Pixabay är en av de absolut största och bästa källorna för att ladda ner gratis bilder på nätet enligt mig och många andra. De har ett stort utbud av riktigt snygga bilder och jag själv har använt Pixabay under flera års tid.

Pixabay har närmare 2,5 miljoner bilder och videos som du kan använda i dina projekt, oavsett om det handlar om en hemsida, ett skolarbete eller blogg.

Jag går ofta till Pixabay och kollar efter de bilderna jag vill ha först, ibland hittar jag inte det jag vill ha och letar då vidare på andra sidor.

Pixabay har en bra blandning av bilder och de är av hög kvalitet, om du däremot letar efter mer ”amatörsmässiga” bilder eller bilder som ser ut som du har tagit de själv skulle jag rekommendera att kolla på t.ex. Unsplash istället.

2. Unsplash

Unsplash är en grym sida för gratis bilder på nätet och en av mina absoluta favoritsidor! Den tillåter alla, inklusive designers, fotografer och utvecklare, att bidra med sina foton så att de kan användas fritt.

Det gör att du kan hitta allt från riktigt professionella foton på paradisstränder och byggnader till enkla foton på en väska som ser ut som du skulle kunnat tagit den själv.

Jag gillar bilderna just eftersom många ser ut som att du kunde ha tagit de själv. Du kan hitta bilder av olika slag och som inte är överdrivet redigerade.

Om du letar efter bakgrunder för din hemsida, inlägg i sociala medier eller till och med trycksaker så kommer du troligtvis inte ha några problem att hitta bilder till det här.Med bilder i olika storlekar har den också i stort sett alla bilder som du kan behöva för ett projekt.

Det finns också gott om olika typer av bilder – resor, byggnader, mat, natur, djur och mycket mer!

3. Pexels

Pexels är en annan webbplats för bilddelning där du kan hitta gratis foton online som är licensierade under en Creative Commons-licens. Om du vill ha gratis bilder, men ändå föredrar att de har hög upplösning är Pexels ett bra alternativ.

Jag brukar surfa in på Pexels om jag inte hittar det jag söker på Pixabay och Unsplash – ofta hittar jag det här då.

Du kan söka bland bilderna i en sökruta eller efter kategorier och du kan modifiera och ändra bilderna som du vill. Självklart uppskattas de att du ger creds till källan men det är inget du måste göra.

4. Foodies Feed

Om du är matbloggare eller bara gillar att ta och dela med dig av fantastiska bilder på din mat är detta en fantastisk webbplats att kolla in.

De tillhandahåller högkvalitativa foton av all sorts maträtter och efterrätter som lätt kan användas för din blogg. Du kommer inte att ha några problem med att hitta många snygga bilder här.

Om du funderar på att starta en matblogg eller Instagram-konto inriktat på mat, men inte har några bilder till den ännu – är Foodies Feed ett utmärkt ställe för detta!

5. Stocksnap.io

Om du letar efter foton av människor, naturbilder eller landskap föreslår jag att du testar fotosajten Stocksnap.io.

Det här är en grym sida om du vill ha bra bilder men inte har tid – eller lust att ta dom själv. Du kan även hitta andra slags bilder, det är bra strukturerat och du kommer förmodligen att hitta det du söker på kort tid.

Deras bilder är gratis under Creative Commons Zero (CC0)-licensen, vilket innebär att de kan användas fritt i kommersiellt syfte utan att ange upphovsmannen (även om det är såklart uppskattat).

6. PicJumbo

Om du har en reseblogg eller vill starta en blogg inom resor är PicJumbo är ett riktigt bra alternativ. De har fantastiska bilder av landskap från hela världen.

Enligt min åsikt är det här en av de bästa fotosajterna för bilder som har med resor att göra. Ofta är det viktigt med många och bra bilder om du är inom nischen resor – då ska du kolla in PicJumbo!

Bilderna är fria under en CC0-licens (som alla andra på den här listan), så du behöver inte oroa dig för juridiska frågor.

7. Gratisography

Gratisography är en sida jag själv inte använder så mycket men den kan vara en bra sida för dig som letar vectorbilder eller animerade bilder. Om du vill använda vektorbilder på webbplatser med gratis bilder är Gratisography definitivt en webbplats som är värd att kolla in.

De har massor av gratis vektorgrafik som kan användas fritt för personliga projekt eller kommersiella projekt. En nackdel med Gratisography är att sidan kan kännas lite rörig och det kan ta tid att hitta det du söker.

8. Picography.co

Jag personligen älskar Picography! De har bilder på människor, natur och alla möjliga saker som du behöver i din blogg eller i dina inlägg på sociala medier.

Jag gillar också bilderna är mer personliga och ser ”verkliga” ut – typ som att du tagit de själv.

Precis som med övriga sidor i det här inlägget kan du ladda ner bilderna gratis bilder och använda i bloggar, sociala medier eller skolarbeten.

9. Life Of Pix

Life of Pix är en bra webbplats för att hitta gratis bilder för blogginlägg eller inlägg i sociala medier där syftet är att visa människors upplevelser.

Bilderna har en mer ”konstnärlig touch” enligt mig och är ofta ganska unika. Det finns bra bilder på byggnader, människor och natur. En stor nackdel är att sidan är riktigt långsam, vilket kan vara irriterande.

Utöver det rekommenderar jag att kolla in bilderna, här har du chansen att hitta lite mer unika bilder än på de större sajterna som Pixabay och Pexels!

10. Public Domain Archive

Publi Domain Archive är ett bra ställe att hitta gratis bilder som passar bra att använda i blogginlägg, på webbplatser eller i sociala medier. De har också gratis videor!

En stor fördel med den här sidan enligt mig är att det går att hitta bilder som inte används lika mycket på andra sidor här. Det verkar som inte lika många – i alla fall i Sverige – hämtar sina bilder härifrån.

En nackdel med sidan är att kvalitén kan skifta lite, för mig är det dock lugnt – jag kan tycka att det är bra med lägre kvalitet på bilderna i vissa fall eftersom det ser mer ”äkta ut” då.

11. Free Nature Stock

Free Nature Stock är min absoluta favorit när det gäller naturbilder. Om du vill ha gratis naturbilder som är av fantastisk kvalitet, är Free Nature Stock ett utmärkt ställe att börja söka på.

De har bilder av allt från berg, skog, blommor, solnedgångar, djur, hav och sjöar. Har du en hemsida med naturtema kommer du att gilla Free Nature Stock.

Om du vill se vilken typ av bilder de har är det bara att klicka på länken ovanför så kommer du till sidan!

12. Designer Pics

Designer Pics är en favorit bland stockfoton om du letar närbilder på saker eller mer konstnärliga foton.

De har högkvalitativa närbilder av allt från frukter till tändstickor, samt mer konstnärliga bilder av byggnader och vackra landskap. Detta gör dem perfekta för en mängd olika projekt där du vill slippa spendera tid på att ta dessa bilder själv.

Gratisbilderna på Designer Pics är licensierade under Creative Commons Zero (CC0), vilket innebär att du kan använda dem gratis i kommersiellt syfte.

13. KaboomPics

KaboomPics är en bra sida om du vill ha bilder som är lite mer konstnärliga. Bilder är ofta tagna med kort skärpedjup och många är tagna från intressanta vinklar.

Många gratis bilder på KaboomPics har en god mängd bakgrundsoskärpa och de texturer som skapas av detta kan ge dina bilder ett konstnärligt utseende, samt separera objekt i ditt foto mer för att få ditt motiv att sticka ut.

Om du vill ha en snygg hemsida är den här sidan ett bra ställe att leta på!

Saker att tänka på när du laddar ner bilder på nätet

För att du ska få använda bilderna du laddar ner fritt måste de vara licensierad under Creative Commons Zero (CCO). De är viktigt att du kollar det innan du använder bilderna så att du inte bryter mot någon upphovsrättslagstiftning.

Ofta står det vilka regler som gäller på sidornas ”about” eller ”om” sida. Du vill som sagt att bilder ska vara licensierade under Creative Commons Zero (CC0).

Enligt CC0 (Creative Commons Zero) gäller följande:

  • Alla bilder får användas fritt för både kommersiella och icke-kommersiella ändamål
  • Du måste inte hänvisa till fotografen eller sidan, men det är uppskattat
  • Du kan göra om bilderna som du vill

Varför man ska ha bilder på sina hemsida, blogg eller i skolarbeten

Bilder gör att webbplatsen, bloggen eller skolprojektet ser bättre och mer professionellt ut. Det får ofta människor att vilja stanna längre på din webbplats eftersom det blir roligare med bilder och inte bara massa text.

Det är lättare att beskriva saker och förmedla en känsla om du väver in bilder i texten. Bilderna kan få läsaren att känna sig mer delaktig.

Fånga läsaren med bilder

Om du t.ex. skriver om en resa till Norge – exempelvis hur vacker naturen är i Norge, då kommer bilderna att förstärka det du skriver om eftersom läsaren kan se det med egna ögon.

Ett foto kan beskriva en händelse eller visa något bättre än ord.

Du kan också lägga till en bild av det som texten handlar om, till exempel vilka verktyg som behövs för att byta hjul på en bil – då kan du lägga till en bild av verktygen som behövs för att ge mer värde i din text.

Sammanfattning av att använda gratis bilder från nätet

Om du vill ha gratis bilder till den hemsida, instagramkonto, blogg eller ett skolprojekt finns det många bra sidor att ladda ner bilder från – varav några avde största är Pixabay, Pexels och Unsplash.

Fördelar: Gratis stockfoton är bra om du vill ha högkvalitativa bilder, men inte vill spendera mycket pengar – eller tid på att ta egna bilder. Det går snabbt och är gratis!

Nackdelar: Det finns dock en nackdel – gratisbilder används ofta tusentals gånger på olika webbsidor världen över. Det gör att det är svårt att hitta unika bilder. Vill du ha helt unika bilder måste du därför – i de flesta fall – ta bilderna själv.

Jag hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att upptäcka nya sidor för gratis bilder. Om det finns andra webbplatser som du tycker borde finnas på min lista – lämna gärna en kommentar nedan och berätta om dem!

Lämna en kommentar