Hur tjänar man pengar på en blogg?

Nu tänkte jag berätta om hur man kan tjäna pengar på en blogg efter min egen erfarenhet. Jag har som jag nämnt tidigare en blogg där jag helt oavsiktligt lyckats tjäna lite pengar.

Jag startade bloggen som en rolig grej och skrev lite spontana inlägg. Efter något år märkte jag att jag faktiskt fick besökare och la upp lite reklam. I början trillade det in någon krona i månaden men i takt med att besökarantalet ökade så ökade även inkomsterna.

Så, hur tjänar man pengar på en blogg? För att tjäna pengar på sin blogg behöver man först och främst besökare. Därefter kan du tjäna pengar genom att besökarna klickar på reklam, använder affiliatelänkar och gör köp på andra sidor eller genom att sälja egna produkter.

7 sätt att tjäna pengar på en blogg

Här är de saker jag själv använt för att tjäna pengar på min blogg eller saker som jag vet att andra använder för att få inkomst som bloggare.

Starta din blogg idag och tjäna pengar – Få 120kr rabatt med min kompislänk!

1. Affiliatelänkar

Att använda affiliatelänkar för att tjäna pengar på sin blogg är nog det enklaste sättet. Det du gör är att helt enkelt länka till företag eller företags produkter och om någon som klickat sig vidare via din länk gör ett köp får du en provision.

Vad provisionen är skiljer sig främst beroende på vilken nisch du är inom. Om det är kläder kan det handla om 3-8% i provision. Däremot kan du få flera hundra kronor eller till och med tusenlappar om någon skaffar ett kreditkort eller tar ett lån via din affiliatelänk.

Vilka affiliatenätverk finns det?

Det finns flera olika affiliatenätverk att välja på och här nedanför listar jag några som är populära i Sverige.

 • Adtraction
 • Adrecord
 • Adservice
 • Tradedoubler
 • Awin

Som jag har sagt tidigare så är jag ny inom affiliate och har inte jättelång erfarenhet av de olika nätverken. Men jag har använt 4 av dom i knappt 1-2 års tid och det är:

Adtraction – Har använt Adtraction i snart två år och gillar dom. Adtraction betalar ut pengarna utan problem och har en användarvänlig plattform. Jag rekommenderar dom för nybörjare då det är lätt att komma igång.

Adrecord – Även Adrecord är bra och jag skulle säga att de är i samma liga som Adtraction. Enkel och användarvänlig plattform som passar perfekt för nybörjare. De betalar ut pengarna smidigt och enkelt, all bara flyter på.

Adservice – Adservice fungerar bra och betalar ut pengar som de ska. De är inte riktigt lika användarvänliga som Adrecord och Adtraction enligt mig. Dessutom ligger de i Danmark vilket kan vara bra att tänka på eftersom det blir omvänd moms på utbetalningarna om man har eget företag.

Awin – Awin är enligt mig inte alls lika användarvänlig som Adtraction och adrecord. Man får dessutom betala 50kr för att öppna ett konto hos dom medan de andra är gratis.

Tjäna pengar på Affiliatelänkar – 3 olika sätt

Jag har erfarenhet av två sätt att tjäna pengar på affiliatelänkar och det är för sales och leads. Man kan även få betalt per klick även om det inte är lika vanligt.

 • Betalt för köp (Pay per sale) – Det här är den vanligaste ersättningen. Man får helt enkelt betalt om någon som klickat sig vidare via ens länk och gör ett köp på sidan de hamnar hos.
 • Betalt för värvning (Pay per lead) – Den här ersättningen ges t.ex. om någon via din länk fyller i sina adressuppgifter eller en intresseanmälan.
 • Betalt för klick (Cost per click) – Här får du helt enkelt betalt om någon klickar sig vidare.

Hur mycket kan man tjäna genom att ha affiliatelänkar på sin blogg?

Hur mycket man kan tjäna genom affiliatelänkar på bloggen är helt beroende på hur många besökare man har, hur trafiken kommer till sidan och inom vilken nisch bloggen är.

Egentligen finns det ingen gräns för hur mycket det går att tjäna. Jag vet av egen erfarenhet att det går att tjäna tusenlappar i månaden bara man har bra material på sin blogg och kan matcha det med bra affiliatelänkar.

Vanliga orsaker att man inte tjänar pengar med affiliate

Om du har lagt upp affiliatelänkar på din blogg men ändå inte tjänar några pengar kan det bero på flera orsaker.

 1. Du har för få besökare
 2. Affiliatelänkarna är placerade i ”fel” blogginlägg
 3. Du placerar affiliatelänkare på fel ställe i inlägget

Om affiliatelänkarna inte genererar några pengar så finns det några saker man kan kolla. För det första bör man se om de får klick men inte konverterar till leads eller sales eller om de helt enkelt inte ens klickas på.

Om du inte får några klick på dina länkar så betyder det att du antingen har för få besökare till bloggen, att dina länkar har en dålig placering eller att blogginlägget inte gör läsaren sugen på att klicka på länken.

Få läsarna att klicka på dina affiliatelänkar

Något som jag har lärt mig med affiliate marknadsföring är att allt handlar om att få läsarna att klicka på länkarna för att jag ska tjäna pengar. För att de ska göra det gäller det att det finns en anledning för dom att göra det.

En anledningen kan t.ex. vara att saken du marknadsför är något de letat efter, något de behöver eller något de tjänar- eller sparar pengar på. Du bör alltså ge en lösning på ett problem som de har- eller något de vill göra och att affiliate länken är en del av lösningen.

Exempel: Jag skriver ett blogginlägg om hur man skyddar sig mot myggbett på sommaren. Självklart kommer jag att länka till det bästa myggmedlet som finns för att undvika det.

Om blogginlägget svarar exakt på frågan som läsaren har (Hur undviker man myggbett på sommaren?) och dessutom ger en enkel lösning på problemet (Köp det bästa myggmedlet genom den här länken) så är chansen stor att läsaren klickar sig vidare och köper produkten.

Hur lång tid innan man ska börja med affilate på bloggen?

Jag skulle vänta tills man har lite bra material publicerat och sidan är åtminstone 3 månader gammal innan man ansöker till affiliatenätverken. Eftersom du måste bli godkänd av både nätverket och företaget du vill göra reklam för finns risken att du blir nekad om du har en sida som inte uppfyller kraven.

Oftast är kraven inte jättehöga men de flesta vill som sagt att sidan ska ha ett bra innehåll och inte bara ett par artiklar utan i alla fall10-20 stycken. En annan anledning till att vänta tills man fått upp mer innehåll är att du troligtvis ändå inte kommer att tjäna så mycket innan sidan syns i Google.

Läs mer: Hur jag tjänar 3000kr per månad genom affiliate

2. Google Adsense

Det andra sättet i listan att tjäna pengar på sin blogg är Google Adsense. Nackdelen med Google Adsense är att det krävs i regel ganska många besökare för att tjäna pengar på det.

Min erfarenhet är att man vill ha minst ett par tusen sidvisningar i månaden innan man kan få några hundralappar varje månad från Adsense. Det kan självklart vara annorlunda för andra så det är värt att testa även med färre besökare.

Adsense är det enklaste alternativet att tjäna pengar

Något jag gillar med Google Adsense är att allt sköts helt automatiskt. Du lägger bara in en kod där du vill att reklam ska visas och sen placerar Adsense ut annonser som passar till ditt innehåll och dina läsare.

Med Google auto ads behöver man du inte ens lägga koden där du vill ha reklam utan det räcker med att lägga en kod på ett ställe på sidan. Google Kommer sen via AI (artificiell intelligens) känna av vart annonserna ger bäst betalt och själv placera ut annonser på din blogg.

Det tar tid innan annonserna ger bra betalt

Eftersom Adsense använder AI (artificiell intelligens) för att känna av dina besökare och vilka annonser som är mest lönsamma behöver den läsa av dina besök under en tid innan det fungerar som det ska.

Var därför inte orolig om du tycker att du inte får passande annonser i början. Du kommer också med största sannolikhet att få ganska dåligt betalt innan den lärt sig vilken typ av annonser som passar dina läsare.

Vanliga orsaker att du inte tjänar pengar med Google Adsense

 • Du har för få besökare
 • Du ”vågar” inte lägga upp ”för mycket” reklam på bloggen
 • Annonserna har för dålig placering på bloggen

De här tre ovanstående orsakerna är vanliga anledningar att man inte tjänar några pengar på Adsense. Även jag gjorde exakt de här misstagen.

För att undvika dom ska du helt enkelt inte vara rädd för att använda reklam på bloggen. Se även till att placera annonserna där de syns annars kommer ändå ingen klicka på dom.

Min erfarenhet är att jag tjänar bäst pengar med auto ads eftersom Google då genom Artificiell Intelligens kommer att ”känna av” din blogg och dina besökare och endast visa de annonser som ger bäst betalt.

Hur lång tid innan man ansöker till Google Adsense?

Här skulle jag vänta minst 3 månader innan jag ansöker till Adsense. Jag skulle också vilja ha en del blogginlägg publicerade och få en del organisk trafik.

Eftersom det krävs en del besökare för att tjäna några pengar genom Adsense skulle jag definitivt vänta ett tag.

hur tjänar man pengar på en blogg

3. Sponsrade inlägg och samarbeten

Ett tredje sätt att tjäna pengar på sin blogg är genom att publicera sponsrade inlägg eller genom samarbeten. Jag har själv gjort det här ett par gånger på min blogg efter att ha blivit kontaktad av företag.

Om jag ska vara ärlig så är det här inget jag gör i första hand. Jag tycker mycket bättre om affiliate och Google adsense, men det finns självklart undantag. I de flesta fall tackar jag nej till sponsrade inlägg men om det passar min blogg och mina läsare kan det vara en kul grej.

Sponsrade inlägg ger bra betalt direkt

En stor fördel med sponsrade inlägg är att de ger bra betalt direkt. Du behöver alltså inte lägga tid på att få Blogginlägget att synas utan du får oftast en fast betalning för att skriva och posta inlägget.

Du kan utan problem få ett par tusen för ett sponsrat inlägg utan jättemånga besökare varje månad. Nackdelen är att det är en engångsgrej och kommer bara ge betalt en gång, medan affiliate eller Adsense ger betalt månad efter månad.

Värt att tänka på! – Tänk på att bara göra samarbeten med seriösa företag eftersom det kommer att påverka din trovärdighet. Företaget som betalar för det sponsrade inlägget kommer också kräva en länk i inlägget och du vill ju självklart kunna stå för länkarna som går ut från din blogg.

När kan man börja med sponsrade inlägg?

Av naturliga själ kommer det knappast vara några företag som hör av sig med förslag förrän din blogg antingen syns bra på Google eller om du har en bra närvaro på social medier.

Räkna därför med att det kommer att ta ett tag innan du för chansen att skriva sponsrade inlägg. Jag själv blev däremot förvånad över hur få besökare jag behövde innan jag fick förfrågan på sponsrade inlägg.

4. E-böcker

Om du har stor kunskap inom det du skriver om på din blogg kan du göra en e-bok och sälja. jag har inte gjort det här själv och skulle tro att det krävs en stor trovärdighet och stark följarskara för att lyckas med det här.

Om man läser runt på nätet så ser man ju många som har lyckats med det här och det går säkerligen att tjäna stora pengar på det.

Själv skulle jag bara göra en e-bok om jag verkligen kände att jag kunde bidra med något av stort värde och fylla en lucka som inte finns i dagsläget. Jag kan tänka mig att det också är svårare att få det lika passivt som affiliate eller Adsense.

Ett alternativ till en e-bok

Ett alternativ till att sälja en e-bok som jag kom på är att utforma en hemsida som en e-bok. Jag tänker mig att istället för att sälja boken som e-bok så gör du den tillgänglig gratis.

För att tjäna pengar skulle man kunna använda affiliatelänkar och-/eller Google Adsense och tjäna pengar genom det istället. Boken skulle då bli gratis och inkomsterna mer passiva.

5. Onlinekurser

Ett liknande koncept som att sälja en e-bok är att sälja onlinekurser. Det här verkar vara ett vanligt sätt att tjäna pengar på sin blogg. Om man tittar runt så kan man se flera som gör det.

Upplägget verkar vara att skapa en komplett kurs inom sin nisch och sen lägga upp ett kursområde på sin sida. Besökarna betalar sen antingen en engångskostnad eller en månatlig kostnad för att få tillgång till onlinekursen.

Ofta uppdateras kursen med nytt materiel och det gör att det går att sälja medlemskap som ger ett återkommande kassaflöde. Nackdelen som jag ser är att det inte riktigt är passivt och det kräver en del underhållningsarbete.

6. Sälja egna fysiska produkter

Även om jag tycker det här ligger i gränszonen för vad jag själv skulle vilja göra så kan man sälja egna fysiska produkter på sin blogg. Anledningen till att jag själv inte lockas av det är för att det är svårt att göra på resande fot och det kräver ett aktivt arbete.

Fördelen med det här är om du ändå har en annan verksamhet där du säljer produkter. Då kan då lika gärna marknadsför dina egna produkter på bloggen och få en mycket bättre vinstmarginal än om du kör med affiliate.

En annan idé skulle kunna vara om du känner någon som har en butik. Du skulle kunna göra en deal där du får en bra provision för varje sälj du fixar till butiken. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser här.

7. Driva kunder till eget företag

Som sista idén i den här listan har jag att driva kunder till sitt egna företag via bloggen. Du kanske jobbar som konsult, författare eller något annat där du kan marknadsföra dina tjänster via din blogg.

Om du ändå har en del läsare och synlighet på Google så finns det ju chanser att utnyttja det och få nya kunder.

Det här blir såklart långt ifrån passivt men om du jobbar online så är det ju i alla fall inte platsbundet. Det är dessutom betydligt enklare att tjäna pengar snabbt genom att sälja tjänster än genom att affiliate eller Adsense.

tjäna pengar på blogg

Att tjäna pengar på sin blogg tar tid

Ok, nu har vi gått igenom lite olika sätt att tjäna pengar på en blogg. Även om det låter bra och det är riktigt kul att tjäna passiva inkomster så tar det tid. Det är viktigt att vara medveten om det.

Själv räknar jag med ett år innan jag kan dra in några pengar på en ny blogg eller hemsida. Jag startade ju en ny affiliatesida som jag skriver om här på bloggen. Målet är att den ska börja tjäna pengar inom ett år.

För mig är det viktigare att lyckas än att det går snabbt. Jag tror att alla absolut kan starta en blogg eller hemsida som drar in lite pengar bara man har tålamod. Ge alltså inte upp för tidigt utan låt det ta tid.

Min tidigare blogg tjänade inga pengar alls förrän efter 2 år. Nu har det mycket att göra med att jag inte visste hur jag skulle tjäna pengar. Trots det räknar jag som sagt med 1 år innan några inkomster från nya sidor jag startar.

Testa vad som fungerar bäst på din blogg

Vad som fungerar på en blogg behöver inte alls fungera på en annan. Var därför inte rädd att testa olika sätt att tjäna pengar. samtidigt måste du ge varje försök tillräckligt med tid.

Testar du en ny inställning i Adsense så bör du ge det någon månad eller två innan du testar något nytt. Det är för att det tar tid innan allt fungerar som det ska. Till slut kommer du hitta det sättet som är mest lönsamt på din blogg.

Använd reklam som hjälper dina besökare

Många verkar tro att de som tjänar pengar på att blogga bara skriver om sitt liv och lägger upp reklam. Visst, det fungerar säkert för kändisar men inte för oss okända.

Det bästa sättet för att få folk att klicka på reklamen är att det ska vara relaterad till ämnet man skriver om. Om det dessutom kan hjälpa läsaren så kommer reklamen att bli ännu mer lönsam.

Säg att du skriver om hur man lagar en punktering på en viss cykel. Du beskriver hur man gör steg för steg. I slutet av ditt inlägg länkar du till den cykelslang som passar exakt den cykeln.

Läsaren kommer vara mycket mer benägen att klicka på den länken än om du länkat till en cykeltröja. Det handlar alltså om ha affiliatelänkar relaterade till ditt innehåll. Länkar som passar in och gör ditt inlägg ännu bättre.

Hur ska man märka ut reklam på sin blogg?

När du lägger upp reklam på din blogg är det viktigt att märka ut den på rätt sätt. Om du använder Adsense så behöver du inte märka ut det. Använder du däremot affiliatelänkar eller gör sponsrade inlägg ska det märkas ut.

 • Märka ut affiliatelänkar – Om du har affiliatelänkar i ditt blogginlägg ska det märkas ut högst upp. Du kan t.ex. skriva ”Inlägget innehåller annonslänkar för xxx”.
 • Märka ut sponsrade inlägg och samarbeten – Om du skrivet ett sponsrat inlägg ska du märka ut det högsta upp i ditt blogginlägg. Du kan skriva ”Det här är ett sponsrat inlägg för xxx” eller ”Det här inlägget skrivs i samarbete med xxx”.

Hur mycket pengar kan man tjäna på en blogg?

Hur mycket du kan tjäna på din blogg finns det egentligen ingen gräns för. I Teorin kan du tjäna flera miljoner och det finns bloggare som drar in mer än så varje år.

Men om vi ska vara realistiska så måste vi vara medvetna om att det krävs otroligt hårt arbete innan man får inkomster från sin blogg. Det tar oftast tid att komma upp i 100kr i månaden med efter det brukar nästa hundralapp vara enklare att nå.

För egen del kan jag säga att det tog lång tid innan min första blogg drog in sina första kronor. När jag väl började få lite inkomster på min blogg rullade det på snabbare efter det. jag tror dock att det var av flera anledningar.

 1. Organisk trafik – Den organiska trafiken tar tid och i början skrev jag blogginlägg som var alldeles för korta och generella för att ranka bra i Google. Jag förlitade mig på trafik genom länkar från andra bloggar och från sociala medier. Den trafik som ger bäst betalt är den från Google.
 2. Fel reklam på bloggen – När jag först la upp reklam på min blogg var det Google Adsense. Jag var livrädd att förlora läsare så jag la bara en displayannons längst ner under alla inlägg. För att tjäna pengar på Adsense måste annonserna synas så att folk klickar på dom. Det tog även tid innan började använde affiliatelänkar och jag använde fel affiliate för målgruppen i början.

Hoppas att du gillade inlägget om hur man kan tjäna pengar på en blogg!

Lämna en kommentar