Nybörjare inom affiliate – Följ min resa

Hej och välkommen till min nystartade blogg om hur jag som nybörjare ska lyckas inom affiliate. Målet är att skapa hemsidor som drar in pengar varje månad och tjäna pengar online.

Jag har inga stora krav utan vill först och främst lära mig att bygga fungerande affiliatesidor. Med tiden hoppas jag att de kan kan dra in ett par hundralappar i månaden. Tanken är att om jag väl lyckas ta mig dit kan jag bygga vidare och tjäna ännu mer pengar.

Hur ska jag lyckas som total nybörjare inom affiliate? Alltså, min plan är till att börja med att bygga en bra och hjälpsam hemsida. Med tiden hoppas jag på att få besökare och sedan att den kan dra in lite pengar.

Planen är att använda i första hand affilitemarknadsföring och Google Adsense för att tjäna pengar på sidan.

Hur ser min plan ut för att lyckas inom affiliate?

Även om jag är helt ny när det gäller affiliate så ser jag ändå en chans att lyckas. Jag har tidigare startat en gratisblogg som en ren hobby. Trots mina bristfälliga kunskaper så lyckades jag faktiskt dra in lite pengar på den.

Jag har alltså sett att det går att tjäna pengar på nätet och jag tror att just det är viktigt. Att veta att det är möjligt eftersom jag har sett det med egna ögon, även om det har varit småpengar.

Mina 6 steg till att starta en affiliatesida

Ok, innan jag går vidare vill jag bara säga att jag redan har börjat med en sida. Jag har alltså hunnit göra en del av nedanstående steg och kommer också att skriva separata inlägg om det framöver. Efter det kommer jag att göra en uppdatering om sidan varje månad.

1. Välja en nisch

Jag har läst en hel del om hur viktigt det är att hitta en bra nisch för sin affiliatesida. Den ska ju helst vara lätt att hitta lönsamhet i, samtidigt som det ska finnas en chans att ranka på Google.

Jag ska vara ärlig och säga att jag faktiskt har gjort ett ganska dåligt jobb här. Jag har valt en nisch för min affiliatesida där det finns väldigt mycket konkurrens. Anledningen till att jag valde den nischen ändå är för att jag ville bygga en sida kring något jag tycker är kul.

Risken är alltså att jag kommer att ha svårt att ranka på Google men min plan är att försöka hitta saker inom min nisch där konkurrensen är mindre. Vi får helt enkelt se om det var ett dåligt eller bra beslut!

2. Skaffa webbhotell och registrera domännamn

Det andra steget i min nybörjarresa mot att bli en affiliate är att skaffa ett webhotell och domännamn för min hemsida. Jag har redan hunnit göra det här och jag har valt One.com som webhotell.

Anledningen till att jag dom är för att jag har haft hemsidan till mitt företag där under flera år och det har fungerat väldigt bra. Den största anledningen är egentligen för att jag under åren har fått väldigt mycket hjälp av supporten och det betyder mycket för mig som nybörjare.

Få 120kr rabatt hos One.com med min kompislänk!

Tidigare har jag kört på deras Website-builder men har nu valt att starta sidan på WordPress och deras WordPress-Plus paket. Jag gillar det paketet eftersom jag kommer att kunna starta flera hemsidor utan att det kostar något extra.

3. Bygga en hemsida

Även det här steget har jag börjat med och hela grunden för sidan är egentligen klar. Jag skriver alltså just nu innehåll för sidan och känner inte att jag behöver jobba mer med utseendet.

Att starta och bygga en hemsida har faktiskt varit väldigt enkelt även om jag säkert har gjort några nybörjarmisstag. Jag tänkte skriva ett inlägg om hur jag har startat min affiliatesida i ett eget inlägg längre fram.

I korthet kan jag säga att jag har satsat på ett enkelt/snabbt tema och försökt göra en så användarvänlig och snabb hemsida som möjligt. Mitt fokus kommer att ligga på att erbjuda bra innehåll som hjälper läsaren och då tror jag en stilren sida som laddar ok är en bra väg att gå.

4. Skriva innehåll på sidan

Min sida kommer att bestå av textbaserat innehåll med syfte att hjälpa besökaren. Fokus kommer att ligga på att skriva ”komplett” innehåll som gör att besökaren får svar på de flesta frågor de har utan att klicka sig vidare.

Jag är som sagt ny inom det här och kommer säkert att misslyckas med vissa saker, men jag kommer att göra mitt bästa. Jag hoppas att få till något bra innehåll som kan uppskattas iaf. I dagsläget har jag hunnit skriva lite innehåll och sidan har kring 10 stycken artiklar.

För att göra det så billigt och snabbt som möjligt kommer jag att att använda gratis bilder från Pixabay och Unsplash.

5. Få besökare till affiliatesidan

Den här punkten är nog den där jag inte riktigt har någon färdig plan än. Målet är att fokusera på bra innehåll och lära mig att sökmotoroptimera det så bra som möjligt.

Förhoppningsvis leder det till att jag kan ranka på vissa saker på Google och få besökare till min sida den vägen. Jag har inte uteslutit att fixa besökare till sidan via sociala medier men i dagsläget vill jag försöka bygga organisk trafik från Google.

affiliate nybörjare

6. Lägga upp reklam och länka till affiliates

Det sista steget jag har planerat för när det gäller min första affiliatesida är själva reklamen. Planen är att inte lägga upp någon reklam eller affiliatelänkar alls förrän sidan åldrats och hunnit placera sig hyffsat bra på Google.

Vad det innebär i praktiken vet jag inte riktigt ännu men jag kan tänka mig att det sker när sidan är omkring 7-8 månader gammal. I dagsläget är planen att använda svenska affiliatesidor och Google Adsense.

Hur är status på affiliatesidan i dagsläget?

Som jag skrev tidigare så har jag redan kommit igång lite med sidan och jag tänkte att det kan vara bra att gå igenom lite hur jag ligger till. Här nedanför kan du se status kring min affiliatesida:

  • Startades: Slutet på augusti
  • Antal artiklar: 12 stycken
  • Artiklar/månad snitt: 7

Som du kan se är sidan ny och det finns inte speciellt mycket innehåll på den än. Jag känner spontant att jag behöver öka intensiteten på skrivandet och få upp mer innehåll på hemsidan.

Det är också lite därför jag har startat den här bloggen, jag vill pressa mig själv att det verkligen blir något av det här. Jag kommer därför att redovisa den sidan jag har påbörjat för det månader som varit och sen fortsätta göra uppdateringar varje månad.

Uppdateringar av sidan med analytics och inkomster

När jag väl har kommit igång med sidan så kommer jag varje månad att redovisa resultatet. Resultatet kommer att redovisas med antal skrivna artiklar, besökare och eventuella inkomster från Adsense och affiliate framöver.

Jag hoppas att det här kan vara intressant för andra nybörjare inom affiliate. Mitt mål är egentligen inte att tjäna så mycket pengar som möjligt utan att följa upp min resa och dokumentera allt jag gör, bra som dåligt.

..Ok, självklart vill jag tjäna pengar men jag är medveten om att jag kommer att göra flera misstag på vägen.

Hur många sidor ska jag göra?

I dagsläget har jag faktiskt inga spikade planer om hur många affiliatesidor det kommer att bli. Jag är som sagt en nybörjare på affiliate och jag kommer garanterat att lära mig massor av saker på vägen.

Sannolikheten är ju ganska stor att min första sida kommer att bli långt ifrån perfekt, så förhoppningen är att jag kan lära mig av mina misstag och göra bättre sidor framöver.

Med det sagt tror jag att jag kommer att ha startat 2-3 sidor inom 6 månader. Det är även möjligt att jag ger upp någon sida om jag känner att jag misslyckas totalt. Självklart hoppas jag inte på det, men man vet aldrig!

Hur mycket pengar ska jag tjäna?

Helt ärligt så är mitt långsiktiga mål att kunna täcka kostnaderna med hjälp av inkomsterna som sidorna ger. Jag är ju trots allt bara en nybörjare på affiliate, men..

Om vi tittar i ett längre perspektiv så vill jag ändå ha några konkreta mål när det gäller affiliateinkomsterna. Jag känner att jag absolut måste sätta upp några konkreta mål. Som startmål sätter jag att jag vill att varje sida jag startar ska ge 200kr i månaden inom 1 år.

Det kanske låter lite men grejen är att jag inte vet vilka sidor som jag kommer att lägga mer tid på och vilka jag kommer att låta ligga utan uppdateringar. Så jag tycker 200kr per sida som minsta mål ändå känns ok eftersom då går dom åtminstone med vinst.

Enskilda mål för varje sida

När det gäller målen för varje enskild sida så kommer jag att skriva det i de separata inläggen där jag följer upp varje sida för sig. Jag har som sagt redan startat en affiliatesida och jag kommer att börja skriva om det jag har gjort hittills med den redan i nästa blogginlägg.

Efter att jag har gått igenom månaderna som varit så kommer jag att presentera mina mål för sidans kommande år och hur den konkreta planen ser ut.

Så fort jag startar en ny sida så kommer jag redan från första dagen presentera det här på bloggen och sen uppdatera med all statistik så att det går att följa. Målet är att kunna gå tillbaka om ett år och se vad som gått bra eller dåligt. Förhoppningsvis kan både jag och någon annan lära sig något av det.

Läs mer om vad affiliatemarknadsföring är på Wikipedia.

Om du orkade läsa hit så vill jag bara säga, tack för att du läste! Följ mig gärna och se hur projektet utvecklar sig! Hör gärna av dig om du också är nybörjare inom affiliate och har samma planer som mig!

Uppdatering: Nu tjänar jag 3000kr i månaden på min första affiliatesida!

Lämna en kommentar