Hur får man en snabbare hemsida? – 4 enkla tips!

Jag tänkte i det här inlägget gå igenom hur man får en snabbare hemsida eller blogg. Jag tänkte inte alls på det själv när jag startade min första affiliatesida. Men efter att jag läst på lite så förstod jag att det var viktigt.

Jag kommer i det här inlägget bara att gå igenom saker du kan göra som är gratis. Jag håller själv en låg budget på min sida och det här är saker som fungerat för mig.

Så, hur får man en snabbare hemsida? Det enklaste sättet att få en snabb hemsida är att välja ett snabbt tema, att komprimera bilderna och att inte använda fler plugins än nödvändigt.

OBS! Jag är fortfarande nybörjare på WordPress men de saker jag nämner i det här inlägget snabbar upp hemsidan eller bloggen rejält! Det går grymt fort att bara kolla igenom det jag nämner här för att få en snabbare sida.

4 tips för en snabbare hemsida

1. Ett snabbt wordpress tema

När jag startade min affiliatesida hade jag ingen koll alls på vad hastigheten på hemsidan hade för betydelse. Jag hade inte ens koll på att det skiljde i hastighet mellan olika teman.

Enkelt förklarat kan man säga att ju mer funktioner ett tema har, ju långsammare kommer det innebära att din sida laddar. Genom att välja ett ”lätt” tema kan man få sidan att ladda snabbare.

Jag Googlade runt en hel del för att hitta det snabbaste temat för WordPress och det slutade med att jag hittade följande tre alternativ.

3 snabba WordPress-teman – Dessa tre teman verkar rekommenderas ofta och av väldigt många personer om man vill ha en snabb hemsida. Jag har testat och gillar alla tre.

 1. GeneratePress
 2. Astra
 3. OceanWp

Om du vill läsa ännu mer om snabba teman och få fler alternativ kan du kolla här.

2. Komprimera bilderna för en snabbare hemsida

Misstag nummer två som jag gjorde var att ladda upp originalbilder på sidan. Resultatet blev att sidan blev jättelångsam. Efter att jag förstod mitt misstag har jag sparat ner bilderna i lägre kvalitet innan jag lagt upp de på sidan.

Resultatet har blivit en snabbare sida utan att det egentligen är någon skillnad i bildkvalitet. Det är möjligt att jag har gjort något fel men i korthet har jag:

 • Sparat bilderna i JPG
 • Sparat de i samma storlek som min behållare är eftersom de ändå inte kommer att visas större.

Hur gör jag bilderna mindre? Jag brukar öppna mina bilder i Canva och därefter spara ner de i den storlek jag vill ha och välja JPG. Det gör att jag får en bild som brukar ha en storlek på 30-60kb.

Canva är gratis och är dessutom perfekt om du vill redigera bilder eller lägga till texter. Besök Canva.com här.

Läs mer: Gratis bilder till hemsidan

3. Använd inte fler plugins än nödvändigt

Det är lätt att vilja använda varenda plugin man hittar i början. Speciellt om man som jag är ny inom WordPress, det är helt enkelt kul med mycket funktioner.

Problemet är att för varje plugin man installerar så blir sidan långsammare. Det här går att se tydligt om man kollar hastigheten efter varje nytt plugin. Självklart påverkas sidan olika av olika plugins.

En till sak att tänka på är att använda populära plugins med bra recensioner. Jag gjorde misstaget att använda ett plugin som inte så många använde och följden blev en riktigt långsam hemsida.

4. Rensa allt som inte används

Ok, nu har vi gått igenom tre enkla saker som definitivt gör hemsidan snabbare. Det jag har gjort sen är att bara har gått igenom allt i min WordPress-panel.

Om jag hittar någon plugin som inte används så avaktiverar jag- eller tar bort den. Detsamma gäller för bilder som inte används eller nedladdade teman.

De plugins jag använder på den här sidan är:

 • Yoast SEO
 • Monster Insights (Google Analytics)
 • One.com Performance Cache
 • Really Simple SSL
 • WP Show Posts
 • Easy Table Of Contents

Testa hastigheten på din hemsida

Ok, nu har du förhoppningsvis fått en bra start på din hemsida eller blogg och den borde vara hyffsat snabb. Men för att veta om den är snabb eller inte måste vi ju testa den.

Följande två sidor är bra för att se hur snabbt din sida eller blogg laddar:

PageSpeed Insights

Här kan du se hur snabb din sida är och du får en poäng mellan 0-100, där 100 är snabbast och 0 är sämst. Du kommer till PageSpeed Insights genom den här länken.

Innan jag gjorde ändringarna på den här bloggen t.ex. så fick jag en poäng på 75. Du kan se poängen för Pengaronline idag när jag gjorde testet här nedanför, både för mobil och datorsidan.

hur får man en snabbare hemsida
en snabb hemsida

Pingdom

Här kan du se hur snabbt din sida laddar och hur stor den är. Du kan snabbt få ett svar om den är långsam eller inte. Du kommer till Pingdom genom den här länken.

Innan jag gjorde ändringarna visade laddtiden för min sida kring det dubbla och det är faktiskt något som märks när man är på sidan. Här nedanför är resultatet från Pingdom.

en snabbare blogg

Varför är det viktigt med en snabb hemsida?

Yes, det är jätteviktigt! För det första så kommer Google att gilla din sida mer vilket gör att den rankar lättare. För det andra så kommer dina besökare att tycka bättre om din sida och stanna kvar på den längre.

Att besökarna gillar sidan betyder mycket eftersom det sänder signaler till Google att den är värd att ha i sökmotorn. Du kommer alltså indirekt att synas bättre på Google om din sida är snabb.

Du vet säkert själv hur det är att söka efter något och klicka dig vidare till en sida som bara står och laddar. Med största sannolikhet kommer du inte ens orka vänta till den laddat klart innan du klickar dig vidare.

Det här gör att du inte bara missar alla besökare som hoppar vidare utan även Google kommer att märka det här och med stor sannolikhet ranka din sida sämre i sökmotorn. En långsam sida blir Loose-Loose alltså.

Få en ännu snabbare hemsida

Jag vet att det finns ännu mer saker för att göra hemsidan snabb men med de här tipsen kommer du långt. Jag gick från en poäng på 75 till 98-99 i PageSpeed Insights bara genom att byta tema, komprimera lite bilder och avaktivera några plugins som ändå inte användes.

Med tanke på att min sida ligger på ett billigt webhotell hos One.com så känns det ändå som sidan är hyffsad snabb. Om du har några ytterligare tips på hur man får en snabbare hemsida så tveka inte att hojta till!

Hoppas de här tipsen kan hjälpa dig till en snabbare hemsida eller blogg!

Lämna en kommentar